Sambal udang kering

Saturday, October 04, 2014

Dah jadi kebiasaan kami sekeluarga tiap2 tahun mesti masak sambal udang kering... Feberet tiap2 kali raya...


Udang kering ni dah siap rendam dulu bagi kembang, kemudian toskan

Pastu tumbuk, jangan halus sangat atau terlalu kasar, sedang2 saja

Ni dah siap tumbuk

Tumis bawang n cili macam biasa sampai naik minyak atau garing takot nanti kalu tak betul masaknya boleh sakit perut nanti.

Bile dah garing cilinya, letak air asam atau asam keping. Ikut selere masing2. Kemudian letak sikit dulu garam takot masin. Kemuadia letak la udang kering gaul rata, tumis lagi. Kalu rasa pekat sangat boleh tambah air. Tiada sukatan khas semua nya ikot selera masing2. Time ni kalu rase tawar atau kurang rasa asam boleh tambah dan bagi yang gemar sambal manis boleh tambah gula. Sy tak suke sambal letak gula. Apa2 pon ikot selese masing2.

Yeaayy dah siap

Selamat mencuba

You Might Also Like

0 comments